Η Τύχη πάει στην παραλία

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Η Τύχη πάει στην παραλία»

tiximoni

Σκοπός

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η Τύχη πάει στην παραλία” σχεδιάστηκε με σκοπό να εξοικειώσει τους μικρούς μαθητές σε βασικές αρχές προγραμματισμού μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα αγκαλιάζει με αγάπη τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά και η καινοτομία του βασίζεται στην ανάμιξη απλών στοιχείων που γνωρίζει ένα παιδί για την κατανόηση βασικών εννοιών Πληροφορικής.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί τη συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ο Απόστολος στην Πυθωνία”. Πρωταγωνίστρια του νέου προγράμματος είναι η Τύχη, η μικρή αδερφή του Απόστολου.

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα καλοκαίρια τα δυο αδέρφια φιλοξενούνται στο σπίτι της θείας Μνήμης, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς τους δουλεύουν. Η Τύχη, όμως, είναι ένα μικρό ζιζάνιο. Βρίσκει τα κουβαδάκια της θείας Μνήμης και τα παίρνει μαζί της, για να πάει να παίξει στην παραλία. Μαζί της παίρνει και το χρυσόψαρο της θείας Μνήμης, τον Κροίσο.

Ο Απόστολος ζητά τη συνδρομή των πέντε ζώων, που ξέρουν, πια, να ξεχωρίζουν τα πέντε αντικείμενα της θείας, δηλαδή, τους πέντε βασικούς τύπους δεδομένων : ακέραιους αριθμούς, πραγματικούς αριθμούς, γράμματα, λέξεις και λογικές απαντήσεις.

Στην πορεία της η Τύχη σταματά στο βιβλιοπωλείο, στο παντοπωλείο και στο παγωτατζίδικο. Και εκεί, μιλώντας με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μας φέρνει κοντά στα σύνθετα αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν βασικούς τύπους.

Η Τύχη αναζητά ένα βιβλίο, κερδίζει ένα παστέλι και, στην επιστροφή της από την παραλία, θα απολαύσει και παγωτό. Μέσα από την περιγραφή των ειδών μαθαίνουμε πως, για να αναπαραστήσουμε ένα απτό στοιχείο, χρειάζεται να συμπεριλάβουμε πολλούς τύπους δεδομένων. Το πρόγραμμα βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις Δομές Δεδομένων.

Σε ποιον απευθύνεται;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (4-10 ετών).

Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός;

Για την παρουσίαση του προγράμματος απαιτείται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένας προβολέας, ηχητική κάλυψη και άφθονη φαντασία.

Στόχοι

Μέσα από έξι μικρές ιστορίες, τα παιδιά μαθαίνουν να αναλύουν τα αντικείμενα και προσεγγίζουν τις λίστες, τις στοίβες και τους πίνακες, κάνοντας ταυτόχρονα επανάληψη στους πέντε βασικούς τύπους δεδομένων (τους ακέραιους και τους πραγματικούς αριθμούς, τις λέξεις, τους χαρακτήρες και τις λογικές ερωτήσεις).

Για κάθε ιστορία πραγματοποιείται μια σειρά ερωτήσεων, ώστε κάθε παιδί να εξασκήσει την παρατηρητικότητά του. Επιπρόσθετα, τα παιδιά εξασκούνται σε απλές μαθηματικές πράξεις, προσεγγίζουν τα γεωμετρικά σχήματα και καλλιεργούν τη σύνθεση αντικειμένων.

Πέραν της μαθηματικής αξίας και της προσέγγισης σε βασικές αρχές προγραμματισμού, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναδεικνύει την πολύτιμη αξία του γραπτού λόγου και τη σημασία της ομαδικής προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου.

Συνοδευτικό υλικό

Οι μικρές ιστορίες και οι συμβουλές για τον τρόπο εργασίας του συγκεκριμένου προγράμματος ενσωματώθηκαν στο παιδικό βιβλίο “Ψάχνοντας στην παραλία” (Αριάδνη Δάντε, ISBN : 978-618-82037-1-6) που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνονται εβδομήντα (70) ερωτήσεις κατανόησης κειμένου και μαθηματικές ασκήσεις, επτά (7) εικονογραφημένες ασκήσεις, καθώς και μια εργασία χειροτεχνίας.

Η εικονογράφηση περιλαμβάνει κρυμμένες πληροφορίες και η παρατήρηση των εικόνων αποτελεί από μόνη της πρόκληση για μάθηση.

Το παιδικό βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου από γονείς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, πληροφορικούς, θεατρολόγους, αλλά και λογοθεραπευτές.

Και μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τί;

Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο θεατρικής παράστασης από ένα ολόκληρο τμήμα μαθητών, όπου δώδεκα μαθητές θα αναλάβουν τους ρόλους της θείας Μνήμης, του Απόστολου, της Τύχης, του κυρίου Φωτεινού, της κυρίας Λίας, της κυρίας Τζένης, των πέντε ζώων και του αφηγητή, ενώ οι υπόλοιποι συμμαθητές θα παριστάνουν αριθμούς συμβολοσειρές, χαρακτήρες ή λογικές απαντήσεις.