Αλγοριθμική μαμα…λάδας

Έπειτα από 26 χρόνια ενασχόλησης με την Επιστήμη της Πληροφορικής, 18 χρόνια διδακτικής προγραμματισμού και 13 χρόνια παρασκευής μαρμελάδας, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να παντρέψω τις γνώσεις μου πάνω σε αυτούς τους τρεις τομείς και να δημιουργήσω ένα ιδιαίτερο μάθημα Αλγοριθμικής με ευχάριστο και γευστικό άρωμα.

Σκοπός

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αλγοριθμική μαμα…λάδας» σχεδιάστηκε με σκοπό να εξοικειώσει τους μικρούς μαθητές σε βασικές αρχές προγραμματισμού μέσα από το βιωματικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα αγκαλιάζει με αγάπη την αλγοριθμική, τη ζωγραφική και τη μαγειρική, καλλιεργώντας τη λογική σκέψη των παιδιών. Η καινοτομία του βασίζεται στην ανάμιξη απλών στοιχείων που γνωρίζει ένα παιδί για την κατανόηση βασικών εννοιών Πληροφορικής.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η Αριάδνη θέλει να φτιάξει μια μαρμελάδα με τα φρούτα που της έδωσε ο μπαμπάς της από το χωράφι του.  Εκτός από τα φρούτα, θα χρειαστεί και άλλα υλικά, καθώς και μια συνταγή. Η Αριάδνη θα ακολουθήσει τα βήματα της συνταγής και με τον τρόπο της θα μυήσει τους μικρούς της φίλους στη συγγραφή του πρώτου τους αλγορίθμου. Μετά την παρασκευή της μαρμελάδας, οι μαθητές θα προσεγγίσουν τα διαγράμματα ροής δεδομένων, με τη βοήθεια μιας φόρμας εργασίας.

Σε ποιον απευθύνεται;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (4-10 ετών) ή/και γονείς – εκπαιδευτικούς και διαρκεί 90 λεπτά.

Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός;

Για την παρουσίαση του προγράμματος απαιτείται μια κουζίνα, μια τραπεζαρία, ηχητική κάλυψη και άφθονη φαντασία.

Στόχοι

Μέσα από τη διαδικασία παραγωγής της μαρμελάδας τα παιδιά γνωρίζουν την έννοια του αλγορίθμου, την εισαγωγή δεδομένων, την επεξεργασία και την εξαγωγή δεδομένων για την επίλυση ενός προβλήματος.

Πρόσθετα, τα παιδιά εξασκούν τη λογική τους σκέψη, μαθαίνουν τις έννοιες των διεργασιών, προσεγγίζουν τα διαγράμματα ροής δεδομένων και βελτιώνουν τη λεπτή τους κίνηση.

Πέραν της καλλιέργειας της λογικής σκέψης των παιδιών και της προσέγγισης βασικών αρχών προγραμματισμού, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναδεικνύει τον πολύτιμο ρόλο του γονιού και ενδυναμώνει τις σχέσεις γονέα-παιδιού, παροτρύνοντας μικρούς και μεγάλους να εμπλακούν σε μια ομαδική διαδικασία για την επίτευξη ενός στόχου.

Αριάδνη Δάντε

Μηχανικός Πληροφορικής